Inapoi

Prezentarea programului

 

          Acest program se doreste a fi un proiect pilot pentru institutiile de invatamant din Constanta , fapt pentru care este oferit in mod GRATUIT.

Programul a fost elaborat si realizat pentru a veni in sprijinul celor care se ocupa de conceperea orarelor in institutiile de invatamant, incercand astfel sa respecte cateva din conditiile cerute in acest process :

-         completarea cat mai buna a orelor , tinand cont de intervalele de timp alocate fiecarei clase pentru fiecare zi a saptamanii;

-         distributia orelor alocate profesorilor sa fie continua, fara “ferestre”, iar numarul orelor intr-o zi sa nu depaseasca o anumita valoare(vezi prezentarea solutiei) ;

 

INSTALAREA PROGRAMULUI

          1.Accesarea adresei de internet “http://www.orarscoala.3x.ro

2.Dupa download-area arhivei “orar_rpd.exe” ,se lanseaza in executie aceasta(dublu click sau [Enter] pe arhiva)

3.Introducerea adresei  c:\orar_rpd” pentru instalare si apasarea butonului “Extract”.

 

ATENTIE  ! – programul are nevoie de minim 120 MB liberi pe partitia C:

 

DESCRIERE 

          Proiectul este compus din umatoarele programme :

 

 

 

-         Fclase.exe

Pentru completarea numelor claselor.

Fiecare clasa are un un indice(numar) caruia ii corespunde un nume(IX A, IX B,…sau 9A,9B,… etc).Acest nume, prin intermediul acestui program, va fi introdus de catre utilizator.

-         Fprofi.exe

Pentru completarea profesorilor .

Fiecarui profesor ii corespunde un nume,respectiv o materie(materia care o preda).Numele si materia sunt introduse prin intermediul acestui program de catre utilizator.

 

ATENTIE !

< Aceste 2 programe(Fclase si Fprofi), in momentul salvarii modificarilor facute prin intermediul lor asupra datelor de intrare ale programului, genereaza 2 fisiere text : fclase.txt si fprofi.txt. Aceste fisiere nu trebuiesc modificate sub nici forma pentru a nu denatura solutia finala.

Este de preferat rularea in prima faza a acestor 2 programe !!

 Astfel veti sti exact ce indice are fiecare clasa si professor, lucru esential in completarea datelor cu urmatoarele programme. >

 

 

-         Comp_cl3.exe

Pentru completarea intervalelor de timp a fiecarei clase, pentru fiecare zi a saptamanii .

Optiunea Load ? y/n care apare la deschiderea programului se poate folosi(apasand  tasta y) pentru a deschide datele salvate anterior. In cazul in care nu dorim acest lucru, apasam tasta n si va fi deschisa o tabela goala.

 

Deplasarea in cadrul tabelei se face utilizand sagetile. Modificarea valorilor se face automat dupa apasarea unei taste de tip numeric(“0”..“9” ), deci nu se pot folosi tastele “Delete”, “Enter”,  “BackSpace” etc.

Pe linii este reprezentata distributia intervalelor pe fiecare zi a fiecarei unei anumite clase. Numarul clasei la care se face referire se citeste din prima coloana.

α – Reprezinta ora de start din orar din ziua respectiva, nu ora de pe ceas. Adica : pentru o scoala care incepe cursurile la ora 08:00 AM , o clasa care se doreste sa inceapa la acea ora trebuie sa ii fie introdusa valoarea “1”.Pentru o alta clasa care se doreste sa inceapa la ora 14:00, trebuie introdusa valoarea “7”(1+6)

β – Reprezinta numarul de ore din acea zi, adica : urmarind exemplul de mai sus, o scoala care incepe cu ora  α =“1” si are β=“5” ore, inseamna ca termina la ora 13:00. In cazul in care β=“0”(zero), inseamna ca in acea zi, clasa respective nu are ore in orar(Se poate folosi in cazul claselor care in anumite zile din saptamana fac practica si deci nu intra in evidenta orarului)

In plus, se poate urmari totalul fiecarei clase pe saptamanasi totalul orelor pentru toate clasele pentru o saptamana.

Pentru a iesi din program se foloseste tasta “x”, dupa care se valideaza salvarea modificarilor(tasta “y”-salveaza, “n”-NU salveaza).

 

-         Comp_cl3.exe 

Pentru completarea orelor alocate fiecarui profesor pentru fiecare clasa.

Optiunea Load ? y/n care apare la deschiderea programului se poate folosi(apasand  tasta y) pentru a deschide datele salvate anterior. In cazul in care nu dorim acest lucru, apasam tasta n si va fi deschisa o tabela goala.

Deplasarea in cadrul tabelei se face utilizand sagetile. Modificarea valorilor se face automat dupa apasarea unei taste de tip numeric(“0”..“9” ), deci nu se pot folosi tastele “Delete”, “Enter”,  “BackSpace” etc.

Pe linii este reprezentata distributia orelor unui anumit profesor pentru fiecare clasa. Numarul profesorului la care se face referire se citeste din prima coloana. Deci : pe coloane sunt reprezentate clasele, iar pe linii profesorii.

αReprezinta numarul de ore pe care profesorul respectiv il are intr-o saptamana cu clasa la care face referire.

β – Reprezinta numarul maxim(optim) de ore pe care profesorul respectiv il poate avea intr-o singura zi la clasa respective . Trebuie avuta in vedere si repartizarea pe saptamana, adica in cazul in care pentru un profesor la o anumita clasa avem α =“6” si are β=“1”,iar clasa respectiva are alocate ore doar 5 zile pe saptamana (vezi Comp_cl3 ), atunci e clar ca nu pot fi completate in orar toate orele alocate.

 

Orar39-6.exe

Se ocupa cu generarea efectiva a diferitelor variante de orar.

La pornirea programului se cere “Timpul alocat generarii”,care trebuie exprimat in secunde, dupa care incepe generarea efectiva, timp in care este afisat timpul ramas. In cazul in care , timpul ramas ia valori negative, nu este nici o problema. Dupa efectuarea ultimei salvari, programul se va opri si va va oferi posibilitatea sa vizualizati solutia .

                       

            PREZENTAREA SOLUTIEI

         

Descrierea coloanelor:

Nr – numarul solutiei

Ore clase,Ore profi – procentul de completare a numarului de pentru clase, respective profesori

Raport – Raportul dintre numarul de “ferestre” si numarul de profesori

 

O solutie ideala ar fi aceea care are un raport cat mai apropiat de 0(zero) si completarea orelor la clase si la profesori cat mai apropiata de 100%.

Pentru accesarea manuala a solutiilor, intrati pe C:\orar_rpd\salvare\INDEX.HTM